Домашна луканка

EfrosiaEfrosia
Джедай
9735k1122k
Домашна луканка1 / 4
05/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Общо
60 мин.
"Нищо не може да се сравни с вкуса на домашната луканка - на тъничко нарязана и с мерак поднесена"

Необходими Продукти

  • телешко месо - 4 кг
  • свинско месо - 4 кг
  • сол - 150 г (3/4 ч.ч.)
  • черен пипер - 20 г (2 пакетчета)
  • кимион - 6 г (1 ч.л.)
  • вода - 500 мл газирана (2 бутилки от по 250 мл)
  • черва - говежди, сушени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото се почиства от кости, измива се, подсушава се, нарязва се на късове, след което се смила 2 пъти в мелачката.

Омесва се добре с подправките, като постепенно се добавя и 1 бутилка газираната вода. Сместа се оставя на хладно за 24 часа.

Отново се омесва, като се добавя и втората бутилка газирана вода. Отново се оставя на хладно за денонощие.

Вече на третия ден, след като сте омесили отново, напълнете сместа в червата, като тук-таме надупчите леко, за да излезе въздухът.

Луканките се държат 3 дни на прохладно място и 5 дни подред се пресоват с точилка. 15 дни се оставят под тежест, след което се окачват да съхнат 30 дни на проветриво място.

Домашната луканка е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
55
46
33
20
11
Дай твоята оценка: