Телешки бургер

МиховМихов
Новак
21170101
Телешки бургер
Снимка: Михов
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
50 мин.
Порции
5
"За да опитате най-вкусният бургер, приготвен по ваш вкус - направете си този неустоим телешки бургер"

Необходими Продукти

  • телешка кайма - 400 г
  • агнешка кайма - 200 г
  • лук - 1/2 глава бял
  • черен пипер - 3 ч.л.
  • сол - на вкус
  • питки за бургер - 5 бр. по 120 г със сусам
  • кисели краставички - по желание
  • майонеза - 200 г
  • барбекю сос - по желание
  • яйца - 5 бр.
  • чедър - 5 бр.
  • домати - 2 бр.
  • спанак - 250 г бейби
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Намерете си прясно смляна телешка кайма и помолете вашия месар за агнешка такава. В моя случай нямаше агнешка кайма, затова ми обезкостиха ребра. Останалите ребра (с малко месо по тях) станаха страхотни на фурна.

Смесете каймата заедно с нарязания на ситно лук, черния пипер и солта. По принцип не обичам да добавям сол по време на готвене, защото винаги можеш да добавиш сол в последствие, но не можеш да махнеш. Но все пак солта обича месото и месото обича солта.

След като сместа е готова оформете 5 кюфтенца по приблизително 120 г. Когато те са готови ги поставете едно по едно в малки найлонови пликчета (като например тези за плодове в супермаркетите). Натиснете всяко едно с дъска до постигане на диаметър с 2 см по-широк от питката Ви.

Готови сме за пържене. Комбинацията от сухото телешко и мазното агнешко Ви позволява Вие да прецените дали да използвате мазнина. Препоръчвам Ви да правите всеки бургер един по един, защото така става най-сочен. Ако изпечете първо кюфтенцата рискувате те да изсъхнат.

Редът е следният: На тефлоновия тиган запържвате кюфтето, след като е готово слагате настрани и леко запичате до златисто вътрешната страна на долната половина на предварително разрязаната на две питка в същия тиган, като притискате отгоре. Тук трябва да сте бързи. Махнете питката от тигана и я намажете с една ч.л майонеза. Майонезата работи като сплав и държи кюфтето за питката.

Върнете кюфтето в тигана и отгоре сложете единият слайс чедър и задушете с капак докато се разтопи леко. Поставете кюфтето върху майонезата. Чукнете едно яйце в тигана и го запържете. Ако искате жълтъкът да остане течен и да се разлее върху месото покрийте с капак и когато жълтъкът започне да побелява яйцето е готово след 15 сек, изчакайте докато побелее изцяло.

През това време може да нарежете една шайба домат и да я поставите върху чедъра с марулката или бейби спанака. Отгоре сложете BBQ соса и накрая яйцето. Повторете процедурата с питката и майонезата и затворете Вашият бургер. Сервирайте с порция картофки и кисели краставички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: