Начин на приготвяне
Намерете си прясно смляна телешка кайма и помолете вашия месар за агнешка такава. В моя случай нямаше агнешка кайма, затова ми обезкостиха ребра. Останалите ребра (с малко месо по тях) станаха страхотни на фурна.
Смесете каймата заедно с нарязания на ситно лук, черния пипер и солта. По принцип не обичам да добавям сол по време на готвене, защото винаги можеш да добавиш сол в последствие, но не можеш да махнеш. Но все пак солта обича месото и месото обича солта.
След като сместа е готова оформете 5 кюфтенца по приблизително 120 г. Когато те са готови ги поставете едно по едно в малки найлонови пликчета (като например тези за плодове в супермаркетите). Натиснете всяко едно с дъска до постигане на диаметър с 2 см по-широк от питката Ви.
Готови сме за пържене. Комбинацията от сухото телешко и мазното агнешко Ви позволява Вие да прецените дали да използвате мазнина. Препоръчвам Ви да правите всеки бургер един по един, защото така става най-сочен. Ако изпечете първо кюфтенцата рискувате те да изсъхнат.
Редът е следният: На тефлоновия тиган запържвате кюфтето, след като е готово слагате настрани и леко запичате до златисто вътрешната страна на долната половина на предварително разрязаната на две питка в същия тиган, като притискате отгоре. Тук трябва да сте бързи. Махнете питката от тигана и я намажете с една ч.л майонеза. Майонезата работи като сплав и държи кюфтето за питката.
Върнете кюфтето в тигана и отгоре сложете единият слайс чедър и задушете с капак докато се разтопи леко. Поставете кюфтето върху майонезата. Чукнете едно яйце в тигана и го запържете. Ако искате жълтъкът да остане течен и да се разлее върху месото покрийте с капак и когато жълтъкът започне да побелява яйцето е готово след 15 сек, изчакайте докато побелее изцяло.
През това време може да нарежете една шайба домат и да я поставите върху чедъра с марулката или бейби спанака. Отгоре сложете BBQ соса и накрая яйцето. Повторете процедурата с питката и майонезата и затворете Вашият бургер. Сервирайте с порция картофки и кисели краставички.