gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Бульони»Домашен зеленчуков бульон

Домашен зеленчуков бульон

Домашен зеленчуков бульон
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 6
01/06/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
15
"Без оцветители, Е-та, консерванти и глупости - само с натурални зеленчуци"

Необходими Продукти

  • тиквички - 1 бр. средна
  • моркови - 2 бр. средни
  • лук - 1 глава
  • картофи - 1 бр. среден
  • целина - 3 бр.
  • магданоз - 3 стръка
  • олио - 1 - 2 с.л.
  • масло - 1 с.л.
  • мащерка
  • риган
  • сол - на вкус
  • черен пипер
  • хартия за печене - 1 лист
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зеленчуците се измиват, морковите и лукът се обелват и нарязват на ситно. Тиквичкате се реже на малки кубчета, целината и магданоза нарязваме на също на ситно. Картофа, обелен, се реже на малки кубчета.

В тиган със загрято олио сипваме нарязаните зеленчуци, общата маса да е около 500 грама.

Готвим за 10 минути да омекнат, после се поръсва със сол, черен пипер и подправките. Разбърква се с добре, прибавя се маслото и готвим още 5-10 минути. Снема се от котлона, оставя се малко да се охлади, сипваме в чопър и смиламе на пюре.

Пюрето се разпределя върху хартия за печене като малко правоъгълниче и поставяме във фризера за 10-12 часа да стегне. Изважда се и с остър нож се режат кубчета, като бульончета, вие си определете колко да е големината.

Всяко се поставя върху изрязано квадратно парче хартия и нареждаме в кутия, която се съхранява във фризера, защото няма добавени консерванти, като бульоите в магазина освен сол.

Винаги ще имате под ръка вкусен домашен бульон за приготвяне на ризото, супи, яхнии. Направете си, заслужава си :)))

В бульончето може да добавете и зеленчуци по ваш избор, като червено цвекло, спанак, лапад, зелен боб и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: