Кекс с череши и шоколад

04/06/2018
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф75270146921
"Кекс и шоколад - най-апетитната любовна двойка за сезона в перфектна комбинация "
Приготвяне20 мин.
Готвене60 мин.
Общо80 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 152
  • Преглеждания за месеца10
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса;
Кейкова форма с дупка по средата, намаслена с диаметър около 22 см.

Черешите се почистват от костилките. Оставят се настрана до ползването им, като преди да се поставят в кейка, се посипват с 1 с.л. брашно и се разбъркват.

Шоколадът се натрошава на парчета. Яйцата и захарта се разбиват с миксер до крем.

На порции се добавя олиото, постепенно се прибавя и киселото мляко.

В купа се смесва брашното с бакпулвера. Лъжица по лъжица се добавя към кейковата смес.

Кейковата форма се намаслява с масло и с олио.

Половината от черешите се поставят на дъното ѝ. Отгоре се изсипва половината от кейковото тесто, посипва се с натрошен шоколад и се залива с другата част от кейковото тесто. Отгоре се разхвърлят останалите череши.

Пече се на 180 градуса за около 60 мин.

Охлажда се за 15-20 мин и се изважда от формата, поставя се върху решетка, до пълно охлаждане.

Шоколадова заливка:
Сметаната и маслото се поставят на умерен котлон. Сгорещяват се до точка на кипене. Сваля се от огъня и се прибавя шоколадът. Оставя се за 2-3 мин да се разтопи и след това се разбърква до гладък и лъскав крем. Охлажда се напълно на стайна температура. Трябва да се сгъсти, за да може да се постави в пош и да се шприцоват ленти отгоре върху кейка.

Оставя се да се стегне на стайна температура.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар