Сепия ахийо (Sepia al ajillo)
Sipa ahijo (Sepia al ajillo)Sepia al ajilloSepia al Ajillo
gotvach.bg»Рецепти»Морски Дарове»Мезета»Сепия ахийо (Sepia al ajillo)

Сепия ахийо (Sepia al ajillo)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k31k15k15k11
Сепия ахийо (Sepia al ajillo)
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
07/06/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
20 мин.
Порции
2
"Чеснова сепия с бяло вино - нека лятото да започне сега"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чесновата сепия е типично за испанската кухня ястие, което може да срещнете във всеки бар, предлагано и като мезе за бира и бяло вино.

Много лесна и бърза за приготвяне.

На първо място почистете морския дар - ако е малка сепия, извадете твърдото топче в основата на пипалата, лесно е за напипване и се откъсва с ръка или ако ви е трудно - с нож. Щом е малка - сепионет, не е нужно да се бели. Ако вашата е голяма, то задължително обелете пласта покривна ципичка по цялото и тяло. За тази цел използвайте остър нож, промушвайки го между месцето и ципата и с ръка забелвайте. Ще се къса тук-там, но това е нормално, продължете смело от там, където се е скъсала.

Нарежете чистата сепия на средни по големина парченца и измита я оставете да се отцеди от водата, попивайки с хартия, докато остане идеално суха, това е важно.

В хаванче счукайте чесъна и магданоза с виното и една лъжичка зехтин. Може и да нарежете чесъна и магданоза, не е проблем.

Загрейте тиган с незалепващо покритие или плоча и когато достигне максимална температура, сложете лъжица зехтин и след секунди - парчетата сепия. Запечете минута с едно разбъркване и махнете морския дар, а тигана или плочата зачистете от сосчето, което е пуснала и се е залепило за дъното.

Върнете тигана на огъня и когато отново се нагорещи силно, сложете последната лъжица зехтин и върнете сепията в него. Гответе я още 2-3 минути и сложете чесновата смес. Разбъркайте за минута и сервирайте веднага.

За гарнитура идеални са картофки, пържени чушлета или свежа салата. Айоли или майонеза и лимон също задължително трябва да придружават този морски дар.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: