Карамелен сладкиш с кайсии и праскови

12/06/2018
Петя Цанкова
отПетя ЦанковаПомощник Готвач853075
"Има сладкиши, за които само сме чували, защото винаги ги изяждат, преди да успеем да ги опитаме "
Приготвяне25 мин.
Готвене35 мин.
Общо60 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо917
  • Преглеждания за месеца33
  • Преглеждания за седмицата10
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

И лятото не може без десерт :) А при това изобилие от плодове защо да не си направим този лесен и бърз и ароматен плодов сладкиш?

Захарта се карамелизира в тавата, в която ще се пече сладкишът. Върху карамела се излива разтопеното краве масло. Тавата се поставя в камерата на хладилника, за да се втвърди.

След като се извади, в тавата се нареждат плътно различни плодове -череши, кайсии, праскови, банани, круши, ябълки или др. плодове, нарязани на филии или шайби.

В случая съм нарязала и наредила кайсии и праскови.

Разбиват се жълтъците с 2/3 от захарта.

Отделно се разбиват белтъците на твърд сняг, като постепенно се прибавя останалата захар.

Белтъците прибавяме към жълтъчната смес, бъркайки с дървена лъжица.
Към тази смес прибавяме пресятото брашно, предварително смесено с бакпулвера. Прибавя се и ванилията.

Пече се в предварително загрята на 220°C фурна.

Готово е, когато се пробва с клечка за зъби и тя излиза суха от сладкиша.

Сладкишът се обръща в поднос или табла. Сервира се нарязан на парчета.

Да ви е сладко!

Забележка:
Могат да се използват и плодове от компоти при липса на пресни такива.
А също така преди обръщането сладкиша да се сиропира със сока от компота.

Разбира се, всичко е въпрос на вкус :)подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар