gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена Риба»Вкусен гръцки сафрид

Вкусен гръцки сафрид

ЗорицаЗорица
Гуру
1k9k4k8k6
Вкусен гръцки сафрид
Снимка: Зорица
1 / 10
09/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
14 мин.
Общо
34 мин.
Порции
3
"Затваряте очи, опитвате от гръцкия сафрид и почти може да усетите прохладния бриз по Средиземноморието"

Необходими Продукти

  • гръцки сафрид - 6 бр.(всяка рибка по около 150 г)
  • слънчогледово олио - 12 с.л.
  • черен пипер - на вкус
  • лимони - 2 бр.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сафридът трябва да е прясно уловен - очите трябва да са бистри, хрилете - ярко червени и рибата да има аромат на море.

Както казват старите рибари Рибата има седем ценни качества и с всеки изминал час тя губи по едно от тях!

Рибата се измива под течаща студена вода, почиства от хрилете и вътрешностите, като се оставя главата, и се изплаква повторно много старателно под течаща студена вода. ВНИМАВАЙТЕ при почистването с острите шипове, които са скрити точно при аналния отвор, защото са много остри и лесно могат да ви наранят.

Посолява се отвън и отвътре със сол, като не се забравя и главата. Слага се в тавичка и се прибира за кратко в хладилника, като е желателно рибите да се под лек наклон с главите надолу, за да се отцедят.

След като са постояли около 30 минути, се оцеждат хубаво и всяка рибка се слага върху широко парче алуминиево фолио. Поръсва се с черен пипер, слънчогледово олио и лимонов сок от вътре и отвън. Фолиото се завива стегнато на пакетче.

Пакетчетата с рибата се изпичат върху добре загряла скара за около 6 - 7 минути от всяка страна.

Хубаво е да поднесете изпечения сафрид в порционни чинии направо с фолиото.

Гарнирайте печената риба с резен лимон и мариновани в лимонов сок морковени розички.

За украса изберете зелена подправка по ваш вкус - магданоз, копър, босилек, розмарин.

Вкусният гръцки сафрид е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: