Пресни пържени картофки на тиган (тенджера)

13/06/2018
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф76369946151
"Оказва се, че пърженето на пресни картофки също си има своите тънкости, които ще ви помогнем да усвоите "
Приготвяне15 мин.
Готвене30 мин.
Общо45 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо594
  • Преглеждания за месеца11
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • пресни картофи - около 1.5 кг по - малки
  • чесън - 1 стрък пресен
  • копър - 1/2 връзка
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • олио - повече от 200 мл за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофките се измиват под студена вода, подсушават се и както са с обелките се поставят в голяма тенджера.

Целта на голямата тенджера е да има повече пространство при пърженето, за да могат да се изпържат равномерно.

Ако не се разполага с голяма тенджера картофите се поставят на порции. По-големи картофи се разрязват на големи парчета.

Долива се олио повече от 200 мл, по-добре е олиото малко да ги покрива. Тенджерата се затваря плътно с алуминиево фолио и краищата се притискат добре.

С вилица се правят дупки във фолиото на 4-5 места, за да излиза парата. Поставят се на умерен котлон и от време на време се разтръсква сама тенджера, за да може горещото олио да ги облива. Пържи се за около 20 мин.

След това се отстранява фолиото, разбъркват се внимателно с решетъчна лъжица и пърженето продължава до златиска коричка.

Готовите картофки се изваждат с решетъчната лъжица, посипва се по избор - сол на вкус, смлян черен или бял пипер, малко чесън на прах и наситнен копър. Сервират се горещи.

Определено аз ги предпочитам без никакви добавки, освен поръсени със сол.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар