Ризото с миди и гъби
Rižoto sa školjkama i pečurkama
gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Ризото»Ризото с миди и гъби

Ризото с миди и гъби

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
2k29k15k10k1
Ризото с миди и гъби
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
19/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне15 мин.
Готвене28 мин.
Общо43 мин.
Порции4
"Ароматно ризото с миди и гъби, което няма да излезе от ума ви, докато не го приготвите и опитате"

Необходими Продукти

  • ориз - 360 г Арборио или Бомба
  • миди - 250 г бели
  • гъби - 150 г по избор
  • лук - 1 средна глава
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • бяло вино - 150 мл
  • масло - 200 г
  • зехтин - 2 с.л.
  • рибен бульон
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте мидите и ги поставете в солена вода, за да изхвърлят пясъка, който съдържат. Отцедете и поставете в тенджера на силен огън за кратко да се отворят. Капакът на тенджерата трябва да е захлупен и да разклащате съда. Щом са готови оставете настрана.

Накълцайте лука и го запържете в зехтина и част от маслото, останалото масло приберете в хладилник, защото по-нататък ще ни трябва студено.

Щом лукът омекне сложете чесъна и гъбите, почистени и нарязани на парченца по ваш избор. Запържете и тях за няколко минути, сипете ориза и щом стане кристален налейте виното. Гответе до редуцирането му.

Сипвайте на части бульона на 2-3 пъти, като докато едната част от течността не е поета не наливайте следващата. Готвенето трябва да се осъществява на умерен огън и при периодично разбъркване. За ризото няма точно количество съотношение ориз-течност, налива се такава докато оризчето стане крехко, но зрънцата са цели, не разкашкани или слепнали.

Когато е готово отстранете от огъня, сложете студеното масло от хладилника и разбъркайте да се разтопи за допълнителна кремообразност. Студено трябва да е, за да придобие ризотото блясък и брилянтен вид.

Накрая сложете мидите и поднесете горещо по желание в компания на Пармезан - на прах или люспички.

Ризотото с миди и гъби е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: