gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Замразени лозови листа във фризер

Замразени лозови листа във фризер

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k4k1
Замразени лозови листа във фризер
Снимка: marcheva14
1 / 4
21/06/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне15 мин.
Общо15 мин.
Порции3
"Който иска да похапва лозови сармички и зимата - да си запише как се съхраняват още сега"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В случаите, в които съм купувала лозови листа от магазинната мрежа, съм оставала винаги разочарована - често се оказват стари и жилави. Най-добре е да се съберат пресни пролетни лозови листа и да се запазят такива за времето, когато няма да ги има.

Лозовите листа може да се запазват в саламура, но аз определено ги предпочитам замразени от фризера. Освен това начинът им на подготовка е много по-бърз и по-практичен, отколкото да се поставят в буркани, а и по начина, както ги завивам, ми заемат малко място.

Избират се млади светлозелени листа, които нямат изпъкнали жилки и най-вече да не са пръскани с препарати.

Когато желаем да ги ползваме, те се изваждат от фризера, оставят се на стайна температура за 1 нощ и след това са готови за ползване. Тъй като листата са много млади и свежи, не е необходимо след размразяването им да се попарват с гореща вода. Готови са за употреба.

Лозовите листа се измиват под студена вода и се оставят в голяма цедка / гевгир да се изтече водата им. Не е необходимо да се подсушават.

Дръжките им се отрязват ниско с ножица.

Листата се подреждат на купчинки едно върху друго. Бройката им е по избор, може да се подредят по двайсет-трийсет броя в купчинка, ако се поставят в найлонови пликчета.

Най-лесно е да им се постави ластиче и да се подредят в найлоновите пликчета, примерно по 60 бр. всяко за едно готвене.

Може и да се завиват в свежо фолио, като фолиото се разстила върху плот, Купчинката от лозови листа се поставя върху фолиото на 6 - 7 см от края му, който се прехвърля върху листата, така че да ги покрие до средната част. Завива се на стегнато руло, като се започва от края на завитата част и се отива към срещуположният ѝ край.

Така готовите рула се увива още веднъж във фолио, за да се избегне развиването им. Листата са опаковани и готови за замразяване. Подреждат се във фризера.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: