gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Пухкав кекс с ябълки и кисело мляко

Пухкав кекс с ябълки и кисело мляко

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k30k15k14k11
Пухкав кекс с ябълки и кисело мляко
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
27/06/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
12 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
47 мин.
Порции
8
"Каквото и да кажете за този кекс, все ще е вярно - вкусен е, ароматен е, неустоим е"

Необходими Продукти

  • брашно - 200 г
  • захар - 150 г. + 1 с.л. за поръсване
  • ябълки - 1 - 2 бр. кисел сорт
  • лимонов сок - 3 с.л.
  • бренди - 20 мл.
  • масло - 100 г меко
  • кисело мляко - 40 г гъсто, пълномаслено
  • яйца - 3 бр.
  • бакпулвер - 15 г
  • сол - 1 щипка
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пуснете фурната да загрява до 180 градуса. Обелете ябълките и срежете на половинки или четвъртинки. Всяко парче нарежете на тънки филийки, без да стигате до края, и поръсете с лимонов сок, за да не потъмняват.

Разбийте мекото масло със захарта на гладко кремче. Добавяйте яйцата едно по едно при непрестанно разбиване.

Накрая сипете брендито, киселото мляко и солта, разбърквайки до хомогенност.

Пресейте брашното с бакпулвера на части към сместа и с шпатула осъществявайте въртеливи движения до цялостното му интегриране.

Намаслете и набрашнете подходяща форма за кекс (или тавичка с диаметър 27 см). Сипете сместа заравнявайки и подредете отгоре ябълките със срязаната част нагоре.

Поръсете ги със захар и пъхнете във загрятата вече фурна за около 35 минути или до суха клечка.

Оставете да изстине 10 минутки, преди да отделите от формата, и преди поднасяне поръсете с пудра захар.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: