Начин на приготвяне
В тенджерка наливаме 1 ½ ч.ч. вода и ½ ч.ч. гречка. Слагаме гречката от вечерта в тенджерка с вода и захлупваме с капаче. На другия ден тя е поела водата и се е напукала. Така си помагаме.
Следващата стъпка е в същата тенджера да долеем 1 ч.ч. вода и да варим гречката до омекване 8-10 мин. Като я сварим, я отцеждаме с цедка и слагаме в купа да изстине.
Главата лук я нарязваме на ситно. Магданоза също нарязваме на ситно. Нужно ни е 4 с.л. При гречката добавяме лука, магданоза. Сваряваме 1 морков. Като се свари, го режем на ситно и го слагаме и него при другите продукти.
Добавяме сол и черен пипер. Объркваме и вкусваме на вкус. Най- накрая слагаме 1 малко яйце и брашното. Объркваме всичко много добре.
В тиган слагаме олио да се загрее. Взимаме от сместа със супена лъжица и в друга прехвърляме, т.е. една в друга, за да се оформи продълговато кюфтенце. Слагаме да се пържи. И така няколко в горещото олио. Обръщаме после от другата страна внимателно, без да бодваме.
Кюфтенцата от елда си запазват приблизително формата, не се пръскат. Ароматни и вкусни.
От това количество се получават 15 бр. кюфтенца.
Да ви е сладко!