Чорбичка за душата

ЗорицаЗорица
Гуру
1k9k4k5k6
Чорбичка за душата1 / 2
30/06/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне25 мин.
Готвене120 мин.
Общо145 мин.
Порции6

Необходими Продукти

  • риба - 500 г филета от шаран, толстолоб + главите (почистени), опашките, перките и няколко дребни рибки
  • кромид лук - 2 глави
  • целина - 1 глава
  • картофи - 3 - 4 бр.
  • моркови - 2 бр.
  • чушки - 2 - 3 бр. зелени и червени
  • домати - 5 - 6 бр. по - дребни
  • люти чушлета - 3 - 4 бр.
  • лимони - 1 - 2 бр.
  • чесън - 5 - 6 скилидки
  • девисил - 1/2 връзка
  • магданоз - 1/2 връзка
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се обелват, измиват и нарязват на кубчета. Лукът се нарязва на по-едри парчета, морковите и целината се нарязват също на кубчета.

В голяма тенджера се слага вода около 2.5 литра и в тензух се връзват предварително изчистените от хрилете глави от едра риба (шаран, толстолоб), опашките и хрилете, както и по-дребните цели рибки. Тензухът се връзва с канап и се пуска в тенджерата заедно с картофите, морковите, лука, целината, ситно нарязаните дръжки от магданоза и девисила, малко сол и зърна черен пипер.

Вари се около 50 - 60 минути на умерен котлон.

През това време чушките - червени и зелени, лютите чушлета и доматите се запичат цели на скара или барбекю. След това се обелват от кожицата и се наситняват.

След около час варене се маха тензухът от чорбата, изстисква се хубаво с ръце, за да си пусне соковете и след това може да се изхвърли (тензухът). Добавят се към чорбицата почистените и нарязани на едри парчета филета от едрата риба и накълцаните на ситно домати и чушки. Вари се още десетина-петнадесет минути.

Накрая се сваля от котлона, добавя се ситно нарязаните листенца магданоз и девесил, скълцаните скилидки чесън, сол и черен пипер на вкус и се сервира с резенчета лимон.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: