Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Крокети»Крокети от тиквички на фурна

Крокети от тиквички на фурна

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Крокети от тиквички на фурна
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Хрупкави, но не пържени, крокети, но не от картофки - може ли да познаете какво сме готвили днес"

Необходими Продукти

  • тиквички - 500 г
  • лук - 100 г
  • чесън - 2 скилидки
  • масло - 20 г
  • зехтин - 30 г + за поръсване на крокетите
  • брашно - 100 г + за овалване
  • прясно мляко - 320 мл
  • индийско орехче - 1 ч.л. мляно
  • черен пипер - 2 щипки
  • сол
  • яйца - 2 бр. за панировката
  • галета - за овалване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накълцайте лука и чесъна и ги изпържете за 8 минути в маслото и зехтина при умерен огън.

Добавете тиквичките небелени и нарязани на малки кубчета. Сложете сол и черен пипер и запържете и тях при периодично разбъркване.

Сипете наведнъж брашното и бъркайте 2 минути, след това налейте на тънка струйка млякото.

Разбивайте с телена бъркалка, докато сместта се хомогенизира и няма парцали от брашното. Сложете индийското орехче и гответе 10 минути до получаване на гъст и гладък бешамел с тиквички.

Ако не ви харесва да усещате парченца тиквичка в крокетите, може да пасирате докато е гореща сместа.

Сипете в купа и покрийте със стреч фолио, така че да прилепва по сместта плътно, с това ще избегнете да ви се образува коричка.

Когато бешамелът изстине напълно го приберете в хладилник за няколко часа- поне 4-5, за да стегне достатъчно.

За да оформите крокетите взимайте в ръка от сместа - толкова, колкото като затворите шепа да не излиза. С намачкване, без да притискате много през цялото време, правете заоблени продълговати кюфтенца. Ако ви лепне неприятно, след всяка крокета мокрете дланите си.

Овалвайте първо в брашно, после в яйце и накрая в галета. Подреждайте готовите в тавичка покрита с хартия за печене.

Поръсете крокетите от тиквички със зехтин и пъхнете в предварително загрята на 250 градуса фурна. Важно е температурата да е много висока, в противен случай ще се разпукат и сместта отвътре може да се разлее.

Все пак крокетите по принцип се пържат за кратко в много сгорещено олио и така стават винаги перфектни. Но в този вариант, на фурна са по-здравословни и пак стават прекрасни, стига да спазим това условие на печене.

Когато видите, че са леко порозовели значи са готови и можете да ги поднесете топли със любим сос.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: