Начин на приготвяне
Карфиол на фурна с пармезан и подправки - уникална идея с карфиол, подходяща за основно ястие и гарнитура.
Накъсайте карфиола за рецептата на средни по големина розички отстранявайки кочана. Теглото само на розичките без кочана трябва да е 800-850 г.
Измийте зеленчука, отцедете добре и подсушете с кухненска хартия.
После сложете карфиола в купа, сипете зехтина и разбъркайте.
Сложете в каната на блендера сухия хляб на парчета, пармезана, солта и подправките.
Включете уреда на високи обороти, за да се получат ситни трохи.
Сипете ароматната смес при карфиола и разбъркайте добре, за да полепнат трохичките по всяка розичка.
Застелете тавата от фурната с хартия за печене, поръсете с малко зехтин и разпределете равномерно карфиола така че да не е на купчини.
Печете на 180 градуса до хубав златист загар. От време на време разбърквайте и обръщайте розичките, за да се зачервят равномерно от всички страни. Времето за печене на карфиола е относително, около 30 минути.
Сервирайте като предястие или гарнитура към риба или месо.
Аз лично изчаквам карфиола да изстине и го прехвърлям в по-малка тава или голяма чиния. Поднасям го с домашен доматен сос или пък го слагам за гарнитура на риба.
Добър апетит!
Ако и вие сте почитатели на карфиола, опитайте пълнен карфиол и карфиолени кюфтета. А за сгряващи моменти у дома, пригответе и нашите идеи за крем супи от карфиол.
Коментари
Много вкусно!