Начин на приготвяне
Измиваме и почистваме зеленчуците. Корените от магданоза остъргваме и изплакваме добре.
Ако тиквичката не е от домашната градина я обелваме. Нарязваме я на две, заедно с моркова и ги сваряваме на пара за 3-5 минути. Оставяме ги да се охлаждат и ги нарязваме на ситни кубчета.
Ориза изплакваме и сваряваме в пилешкия бульон в съотношение 1:3. Към него прибавяме доматите, нарязани на ситни зарчета, стръковете зелен лук, растителната мазнина и корените магданоз.
Термичната обработка за приготвяне на детското ястие е на слаба температура, като разбъркваме с дървена лъжица непрекъснато.
След около 7-8 минути прибавяме и полусварените на пара зеленчуци. По този начин скъсяваме термичната обработка на задушаване и запазваме полезните вещества на зеленчуците.
Овкусяваме със сол и в края на задушаването прибавяме 2-3 цели зелени стръкчета копър.
След като оризът се свари отстраняваме корените магданоз, зеления лук и стръкчетата копър.
Те са обогатили бебешкото ястие с аромати и ценни хранителни вещества.
Поднасяме тиквичките с ориз в порционна купичка, като прибавяме лъжичка масло.
Съвет: Ако вашето дете обича зелени подправки, нарязвайте ги на много ситно и не ги спестявайте.
Децата трябва да свикват с различните вкусове, като задължително ги поднасяме постепенно.
Копърът е полезна подправка за бебета и деца, тъй като успокоява спазмите на гладката мускулатура при колики и газове, подобрява храносмилането и апетита.