Начин на приготвяне
Нарежете свинското месо на средно големи кубчета и ги запържете в дълбок тиган за кратко в сгорещена мазнина.
Добавете нарязания лук, а малко след това и нарязаните на филийки гъби.
Налейте бялото вино и овкусете със сол и червен пипер. Аз прибавих към манастирския гювеч и кафена лъжичка куркума, която не е задължителна.
След като се поизпари алкохолът, прехвърлете всичко в глинен гювеч. В гювеча се слагат пасираните домати, измитият ориз, маслините и дафиновият лист.
В гювеча се наливат две чаши вода, похлупва се и се поставя в студена фурна. Готви се на 200 °C за около час и половина.
Сервира се манастирски гювеч по желание залят със счукани скилидки чесън с оцет.
Вижте също как да използвате за първи път гювеч, както и колко вода да сложите в гювеча.
Коментари