Манастирски гювеч

редакция:
Манастирски гювеч
Снимка: Албена Асенова-Писева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
5
"Ястие за душата - Манастирски гювеч."

Необходими Продукти

  • свинска плешка - 500 г
  • олио - 5 с.л.
  • лук - 1 глава
  • гъби - 200 г
  • бяло вино 200 мл
  • червена чушка - 1 бр.
  • зелена чушка - 1 бр.
  • сол
  • червен пипер - 1 с.л.
  • домати - 1/2 ч.ч. пасирани
  • ориз - 1 ч.ч.
  • маслини - 1 ч.ч. черни и зелени
  • дафинов лист - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете свинското месо на средно големи кубчета и ги запържете в дълбок тиган за кратко в сгорещена мазнина.

Добавете нарязания лук, а малко след това и нарязаните на филийки гъби.

Налейте бялото вино и овкусете със сол и червен пипер. Аз прибавих към манастирския гювеч и кафена лъжичка куркума, която не е задължителна.

След като се поизпари алкохолът, прехвърлете всичко в глинен гювеч. В гювеча се слагат пасираните домати, измитият ориз, маслините и дафиновият лист.

В гювеча се наливат две чаши вода, похлупва се и се поставя в студена фурна. Готви се на 200 °C за около час и половина.

Сервира се манастирски гювеч по желание залят със счукани скилидки чесън с оцет.

Вижте също как да използвате за първи път гювеч, както и колко вода да сложите в гювеча.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Може ли и с червено вино
19.12.2024 10:44
Анонимен
Анонимен
Кога се слага червената чушка ?
22.12.2024 11:32
Анонимен
Анонимен
Може и лимонада-жълта
20.12.2024 01:41