Начин на приготвяне
За приготвянето на чая ни е необходим стъклен термоустойчив съд с капак или чайник, в който поставяме пресен магданоз (свежо набран от градината), предварително измит и нарязан (без дръжките).
Заливаме го с гореща вода, затваряме с капака и изчакваме да престои 10 минути.
През цедка прецеждаме и изпиваме чая топъл.
Растението магданоз е с богато съдържание на калий и регулира високо кръвно налягане.
Използва се за лечение на бъбреците, тъй като стимулира бъбречната функция с диуритичното си действие.
Детоксикира организма. Прочиства и укрепва кръвоносните съдове.
Чаят от магданоз е богат на антиоксиданти, които помагат на организма срещу вредните свободни радикали.
Съдържа аскорбинова киселина, каротеноиди и флавоноиди.
Бременните жени Не трябва да приемат чай от магданоз.