Начин на приготвяне
Семената чиа се смесват с млякото и се оставя настрана.
Шоколадът и ядките се натрошават или накълцват на ситно с нож.
В купа се намачкват бананите с вилица или преса за картофи. Там се прибавя и олиото, канелата, захарта и накиснатата чия. Разбива се добре с вилица.
Отделно се смесва брашното с бакпулвера, содата за хляб и солта и се пресяват.
Брашнената смес се прибавя на 2-3 части към банановата смес и се разбърква до хомогенна смес. Става доста по-гъсто от смес за кекс.
Добавят се натрошените орехи и шоколадът и се разбърква отново, докато се смеси с останалата част.
Фурната се загрява на 150 градуса на долен реотан.
Сместа се разпределя в силиконови формички или в тавичка за кексчета, като всяка формичка поотделно е застлана с хартия за печене.
Пекат се мъфините докато при пробождане с клечка за зъби излиза суха.
След като са готови, се изваждат и се оставят да изстинат преди консумация.
* Аз използвах малко орехи, бадеми, няколко стафиди, кашу и кокосови стърготини.
Пухкавите къпкейкс с ядки и шоколад са готови.