Начин на приготвяне
Затоплете леко млякото на котлона и към него добавете маята, заедно с 1 ч.л. захар. Оставете на топло да втаса за 15 минути.
В купа смесете брашното, солта, настърганата кора на лимона, подправките и разбъркайте хубаво. Накиснете стафидите в уискито да поемат от аромата му, докато щоленът втасва.
Когато маята се е активирала, постепенно я добавете, заедно с млякото, към сухите съставки и омесете хубаво, гладко тесто. Оставете го да втаса на топло за 1 час.
През това време нарежете смокините, шоколада, кайсиите и марципана на дребни парчета.
Ядките смелете в блендер. Когато тестото втаса, на набрашнен плот го разточете на кора с дебелина 1 см и разпределете плънката. Отцедете стафидите от алкохола и също ги добавете към плънката.
Навийте на стегнато руло щолена и го поставете във форма за хляб, предварително застлана със алуминиево фолио или хартия за печене, покрийте я с кърпа и оставете щолена за още 1 час да втаса.
Когато е готов, покрийте формата с фолио и печете щолена в загрята на 180 градусса фурна за около час, което време зависи от вашата фурна- моя се пече 45 минути- проверявах готовността с клечка.
Разтопете маслото на котлона, намажете още горещия щолен с малко от него, поръсете с пудра захар, после пак масло и така до изчерпване на количествата.
Украсете готовия щолен с шоколадови топчета или се каквото на вас ви харесва. Добър апетит!