Начин на приготвяне
Чушките се измиват много добре и се слагат върху кърпа, за да се отцеди водата.
Премахват се дръжките с ножица.
Пекат се на силно загрята скара от двете страни, като след това се слагат в тенджера с капак.
Захарта се разбърква много добре със солта. Прибавя се оцетът, като се бърка до пълното разтваряне на захарта и солта. Прибавя се зехтинът и се разбърква много добре.
Магданозът и копърът се почистват и измиват много добре. Нарязват се на ситно.
Пресният чесън се обелват само външната част, без да се разделя на скилидки. Главата се нарязва на едро.
Чушките се изваждат от тенджерата и се нареждат един ред в глинен съд.
Отгоре се нарежда магданоз, копър и чесън.
Нарежда се още един ред печени чушки.
Най-отгоре се нареждат магданоз, копър и чесън.
Залива се със сместа от захар, сол, оцет и зехтин, като чушките в апетитката се притискат много добре, за да се залеят плътно.
Апетитката от люти чушки с пресен чесън се слага се в хладилник да 1 час.