Начин на приготвяне
Чорбаджийските чушки се почистват от дръжките, нарязват се на средни парчета и се измиват.
Червените пиперки се изпичат на чушкопек, обелват се и се почистват от дръжките и семките.
Нарязват се на малки парчета.
Доматите се измиват, обелват и нарязват на ситно.
Ябълковият оцет, олиото, солта и захарта се изсипват в тенджерата, в която ще се вари апетитката.
Разбърква се много добре и маринатата се слага да заври.
След това се прибавят нарязаните чорбаджийски чушки.
След 5 мин. се прибавят нарязаните печени чушки.
Разбърква се постоянно, като след 5 мин. се прибавят нарязаните домати.
Сместа се оставя да ври на среден огън 20 мин. след завиране, след което се сваля от котлона.
Магданозът се почиства, измива и нарязва на ситно.
Чесънът се обелва, като не се реже.
Магданозът и чесънът се прибавят към сместа, след като се свали от котлона.
Сместа с апетитката се насипва в буркани и се стерилизира 30 мин. след завиране.
Сместа за тази апетитка с чорбаджийски чушки и чесън е за 16 бр. средни буркана зимнина.