Начин на приготвяне
Мезето за чревоугодници е от две части, но може да бъде допълнено и с още компоненти.
Започва се с приготвяне на пастета от синьото сирене, като в купа се смесват натрошените орехи, рокфора, сметаната, крема сиренето и щипка черен пипер.
Всичко се разбърква и намачква много добре, за да се постигне гладка смес.
Пълни се в пош и се прибиеа в хладилник да стяга.
За подложка на пастета се правят пухкави мини палачинки.
Продуктите за тях се разбиват до гладкост и сместа се пълни в кухненски биберон.
Тиган с незалепващо покритие се загрява на умерен огън и се намазнява с олио.
От тънкия отвор на биберона се сипва в кръг от сместа и се запълва пак с кръгови движения.
Палачинките се пекат по минутка от всяка страна или докато добият загар.
Върху всяка от тях (вече изстинала) се шприцова от пастета и отгоре се слагат парченца смокиня.
Красивите и вкусни солени хапки се подреждат в плата.
За да се угоди на всеки чревоугодник, се правят още един вид хапки. Те са много лесни и вкусни.
Лукът се нарязва на едро и се слага предварително във водата с оцета за 2 часа (добре е да го оставите още преди да сте започнали с първата част от празничното мезе).
Когато се е мариновал, пресният лук се отцежда перфектно и се накълцва на по-ситно.
Рулцата от раци и яйцата се смилат или настъргват на по-едро.
Към тях се слага майонезата, лука и отцедената риба от консервата - натрошена.
Всичко се разбърква много добре.
От тази смес се слага на купчинки върху препечени малки филийки или крекери.
Украсяват се с маслини, а може и с перцата от пресния лук.
И тези хапки се подреждат до другите в платата.
Според въображението и вкуса към тези мезета се добавят и други по избор и се поднасят с хубаво вино.
Добър апетит!