Начин на приготвяне
Тази година реших да ползвам два вида грозде.
В някои буркани сложих само бяло без семка, в други само розово.
Напълваме бурканите до долния ръб на гърлото, а може и до половината на буркана.
Във всеки буркан слагаме по 3 с.л. захар, заливаме с вода до долния ръб на гърлото.
Аз слагам на бялото грозде без семки и ванилия, която разделям за три буркана за аромат.
На розовото грозде не слагам, защото е много ароматно.
В голяма и дълбока тенджера на дъното поставяме кърпа.
Нареждаме бурканите, като между тях също слагаме кърпа, за да не се счупят по време на варене.
Готовата тенджера поставяме на котлона.
Заливаме с топла вода, която да е два пръста над бурканите с компотите.
Оставяме да заврат а след това засичаме 15 минути.
След като изтекат минутите, изключваме котлона, изкарваме бурканите с компот от грозде с помощта на щипка.
Обръщаме с капачката надолу и оставяме така, докато изстинат бурканите с компот от грозде с ванилия.