Начин на приготвяне
От продуктите без какаото правим кексово тесто, делим го на две части и в едната слагаме какаото.
Печем блатовете в тава с диаметър 30 см, без хартия за печене, мажем с олио и поръсваме с брашно. Вадят се лесно, не се тревожете. Печем в загрята на 180 °C фурна до готовност около 12 мин. Проверка с клечка.
Вадим ги и охлаждаме в тавата около 10 мин. После ги вадим блатовете върху хартия за печене или друга хартия. Оставаме ги да се охладят напълно и режем с различни по размер чинии или купи, така че да се получат обръчи с различна големина.
Приготвяме си крема - домашен яйчен крем. В 600 мл мляко слагаме 10 лъжици захар и една ванилия. Добавяме 2 лъжици с връх брашно, разбито с малко вода. Бъркаме непрекъснато.
Варим крема около три минути. Отстраняваме от котлона, слагаме бучка масло, около 30 г, както и две разбити цели яйца. Бъркаме и връщаме върху изключения котлон, който е още топъл.
Изстиналите блатове подреждаме в чиния или по-добре в тава с малко по-голям диаметър, като редуваме различни по цвят части. Мажем с крем и следва вторият ред.
Отгоре също слагаме крем и поръсваме с трохите от останалото в тавите при печенето на блатовете. Аз сложих и начупени орехи и малко бисквити на шахматната торта.
Тортата с домашен крем трябва да поеме крема поне 4 часа.
Чашата ми е от 200 мл.
Става много вкусна Шахматна торта. Опитайте!