Начин на приготвяне
Първо сваряваме сиропа и го оставяме да се охлади!
След това в купа слагаме сметаната, захарта, прясното мляко и ванилията и разбиваме добре с миксер до получаването на пухкав крем. За предпочитане е сметаната и прясното млякото да бъдат в хладилника преди да ги разбием. След това поставяме крема в хладилника за около 1 час.
След това разопаковаме блатовете и ги разрязваме във формата на правоъгълник на три сектора.
Първият сектор е с ширина 5 см, вторият с ширина 3 см, а за третият колкото остане. След това започваме сглобяването на тортата, като първо взимаме голямата част от белия блат, след това средната част от черния блат, който поставяме в белия и после най-малката част от белия блат, която поставяме в черната част. Сиропираме добре с охладения сироп и намазваме със сметановия крем.
След това нареждането на блатовете е в обратен ред - първо голямата част от черния блат, след него средната част на белия блат, поставена в черния блат и в средата малката част на черния блат, поставена в белия блат.
Отново сиропираме добре и намазваме с крем. Така редуваме докато имаме блатове - в случая тортата е на 6 реда. Отгоре и отстрани намазваме добре със сметана и заглаждаме от всички страни.
Отгоре с помощта на клечка за зъби разчертаваме леко шахматните полета, след което започваме да украсяваме, като редуваме едно поле със смлени орехови ядки, друго с шоколадови пръчици и т.н., докато получим шахматна дъска (за правилното разпределяне на украсата във всяко поле си помагаме с клечка за зъби).
Ако ни остане от смлените орехи и шоколадовите пръчици ги смесваме и с помощта на шпатула ги нанасяме отдолу нагоре върху страните на тортата.
Най-отгоре нареждаме готовите шахматни фигури и оставяме тортата в хладилника да престои 24 часа.
Коментари
Поздрави :)