Начин на приготвяне
От това количество излиза един малък козунак или 6-7 козуначени мъфини. Ако искате по-голям брой мъфини без захар, увеличете количествата.
В купа поставете маята и 2 с.л. брашно. Добавете млякото, разбъркайте, затворете или закрийте с кърпа. Оставете за 20 минути.
Разбийте яйцата с 25 мл. от маслото, подсладителя и добавете лимоновите корички. Пресейте 250 г брашно и към него добавете шупналата мая и яйчената смес. Замесете козуначено тесто. Може да трябва да добавите още малко брашно.
Разстилате тестото, както е на снимките, и постепенно започвате да вкарвате останалото масло на 3-4 пъти. Всеки път мажете и захлупвате. После премесвате. Готовото тесто поставете в подходяща купа. Купата поставете в тава с топла вода и оставете да втаса.
След час тестото си утрои обема. Втасването може да отнеме и повече време. Разделих на 6 части. Правя правоъгълник, слагам стафиди и завивам. Правя дълъг фитил, който разделям на две.
Двата фитила ги усуквам поотделно и после заедно. Накрая навивам на тестено охлювче, като подпъхвам края отдолу. Поставям ги в предварително намазани с масло купички. Съдчетата са като купички за крем карамел.
Покривам ги с кърпа и оставям да втасат хубаво. Преди печене ги мажа с белтък и пека на 160 градуса за около 40 минути. Като изстинат, ги поръсвам със стевия, която е 1:1 със захарта. Тя е подходяща за сладкиши без захар.
Козуначените мъфини със стевия са пухкави и вкусни.
Източник: Вкусни рецепти с Валерия