Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Банички»Банички с плънка от праз на грил тиган

Банички с плънка от праз на грил тиган

Илияна ДимоваИлияна Димова
Гуру
1k4k4k4k7
Банички с плънка от праз на грил тиган
Снимка: Илияна Димова
1 / 3
27/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4 бр
"Няма по-домашни банички от тези"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • кисело мляко - 1 с.л. с връх
  • сода за хляб - 1/2 ч.л.
  • вода - 1 ч.ч.
  • сол - 1 к.л.
  • брашно - за еластично тесто
  • За плънката
  • праз - 3 стръка
  • чубрица
  • сол
  • олио - 5 - 6 с.л.
  • вода - 1/2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме тесто, като към киселото мляко прибавяме содата за хляб да шупне. След това наливаме вода една чаена чаша, посоляваме и с брашно, колкото поеме, замесваме еластично тесто.

Завиваме тестото с кърпа или найлоново фолио и оставяме на стайна температура. През това време приготвяме плънката, като измиваме добре, почистваме и нарязваме на ситно три стръка праз.

В подходящ съд, тиган или тенджерка, слагаме нарязания праз, олио, подправяме с чубрица на вкус, сол и наливаме 1/2 чаена чаша вода и задушаваме докато течността изври и празът остане на мазнина и омекне.

Дръпваме от котлона и оставяме плънката да се охлади. Тестото разделяме на четири равни части, оформяме на топки и всяка разточваме на кора (с приблизителен диаметър 30-35 см ).

Така разточените кори намазваме с плънка от задушения праз и сгъваме като плик, правоъгълно (може да завием баничките на рула и да завъртим като охлювчета).

Оставяме баничките върху набрашнена повърхност и завити с кърпа да не изсъхват. Преди печене отново леко разточваме всяка баничка (ръсваме малко брашно да не лепне по точилката ) и изпичаме в сгорещен, намазан с мазнина грил тиган (или сач).

Поднасяме топлите банички с кисело мляко или айрян .

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: