Начин на приготвяне
Замесваме тесто, като към киселото мляко прибавяме содата за хляб да шупне. След това наливаме вода една чаена чаша, посоляваме и с брашно, колкото поеме, замесваме еластично тесто.
Завиваме тестото с кърпа или найлоново фолио и оставяме на стайна температура. През това време приготвяме плънката, като измиваме добре, почистваме и нарязваме на ситно три стръка праз.
В подходящ съд, тиган или тенджерка, слагаме нарязания праз, олио, подправяме с чубрица на вкус, сол и наливаме 1/2 чаена чаша вода и задушаваме докато течността изври и празът остане на мазнина и омекне.
Дръпваме от котлона и оставяме плънката да се охлади. Тестото разделяме на четири равни части, оформяме на топки и всяка разточваме на кора (с приблизителен диаметър 30-35 см ).
Така разточените кори намазваме с плънка от задушения праз и сгъваме като плик, правоъгълно (може да завием баничките на рула и да завъртим като охлювчета).
Оставяме баничките върху набрашнена повърхност и завити с кърпа да не изсъхват. Преди печене отново леко разточваме всяка баничка (ръсваме малко брашно да не лепне по точилката ) и изпичаме в сгорещен, намазан с мазнина грил тиган (или сач).
Поднасяме топлите банички с кисело мляко или айрян .