Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Лучник»Селски лучник

Селски лучник

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9719
Селски лучник
Снимка: Христилияна Димитрова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Такъв лучник могат да ви приготвят само на село - богат, ароматен и с хрупкава коричка"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - около 500 г
  • вода - 1 чаена чаша хладка
  • мая - половин кубче жива
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • За плънката
  • лук - около 400 - 500 г
  • червен пипер
  • черен пипер
  • чубрица
  • сол
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява. В брашното се прави кладенче и в него се начупва живата мая. Отгоре се излива хладката вода. Прибавят се захарта и солта. Замесва се меко тесто. Готовото тесто се оставя да втаса 20 - 30 минути.

През това време се приготвя плънката. Лукът се нарязва на малки парчета. Запържва се в горещо олио , като се подправя с подправките. След като лукът се изпържи се маха от котлона. След като тестото е втасало се разделя на две топки тесто.

Едната топка тесто се разточва и се слага в тава, която е помазана с олио и е набрашнена. Отгоре се изсипва плънката от лука и се разпределя равномерно. Втората топка тесто също се разточва.

С нея се покрива лука. Краищата на тестото се загъват отдолу. Готовият лучник се оставя за около 15 минути. Отгоре лучника се помазва с един жълтък и малко олио.

След това се пече в загрята на 180 градуса фурна, докато хване златиста коричка. След като е готов се поръсва с малко вода и се завива за десетина минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
511
42
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Ако е без лук, дали ще се казва Безлучник???
27.01.2024 21:05
Анонимен
Анонимен
Може ли и една рецепта за лучник без лук?
14.11.2022 22:32
3
1
Покажи всички подкоментари
Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Благодаря за споделената рецепта!Чудесна е !
16.09.2022 09:13
4
Анонимен
Анонимен
А с кисело зеле става ли?Благодаря
21.01.2022 23:38
2
1
1
Покажи всички подкоментари
Maria Petrova Rolovic
Maria Petrova Rolovic
Идеална рецепта! И се прави за нула време! Благодаря! ☺
02.05.2020 23:09
2
1
Покажи всички подкоментари
Райна Йотова
Райна Йотова
Лучника направих с праз лук като следвах точно рецептата. Получи се и стана много вкусен. Благодаря за споделената рецепта!
03.11.2019 14:26
21
2
1
Покажи всички подкоментари