Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Карамелизирани ябълки на клечка

Карамелизирани ябълки на клечка

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Карамелизирани ябълки на клечка
Снимка: Yordanka Kovacheva
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
25 мин.
Порции
4
"Този десерт, този най-любим десерт от детството"

Необходими Продукти

  • ябълки - 4 бр.
  • захар - 240 г
  • вода - 100 мл
  • масло - 10 г
  • лимонов сок - 3 - 4 капки
  • сол - 1 щипка
  • червена сладкарска боя - на д - р Йоткер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако ябълките ви са купени те със сигурност имат фино восъчно покритие, което ще попречи на карамела да полепне, затова или ги обелете, или потопете за кратко във вряща вода и след това подсушете.

Поставете на котлона захарта със водата. Минутка след като заври сложете маслото, солта и лимоновия сок. Варете на умерен огън до сгъстяване на карамела и добиване на светъл загар. Тогава е момента ако ползвате сладкарска боя да капнете няколко капки.

Имайте предвид, че светлият карамел много бързо става тъмен и ако не действате бързичко боята ще се неутрализира от кафеникавия оттенък на карамела. Веднага трябва да намалите огъня, за да не се случи.

Набождайте бързо ябълките на клечка и ги топвайте в карамелената смес с въртеливи движения. Поставяйте върху алуминиево фолио или намазнена хартия за печене.

Другия вариант е да ги подредите върху фолиото и да поливате с лъжичка. Карамелът бързо се втвърдява затова го загрявайте леко при нужда.

Оставете да изстинат и се втвърдят и консумирайте в рамките на един ден.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Величка Щърбанова
Величка Щърбанова
Благодаря! Хахаа, хич не се плаша! И агнето и тортата са големи, че довечера посрещам гости! Имаме именник вкъщи!
Честит Гергьовден и на теб!!!
06.05.2018 16:14
1
1
Покажи всички подкоментари
Величка Щърбанова
Величка Щърбанова
Данче, навремето съм правила на децата такива ябълки, но домашни! Добре си направила уточнение за беленето на купешките!
Идва ми да ти заям снимките, докато чакам пълненото агне да се изпече и тортата да стегне в хладилника! :D
06.05.2018 15:25
1
1
Покажи всички подкоментари