Нескафе фрапе

01/04/2011
Ефросия
отЕфросияМастър Шеф4441
"Винаги може да замените следобедното кафе с едно нескафе фрапе "
Приготвяне5 мин.
Общо5 мин.
Порции1 чаша
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо65 551
  • Преглеждания за месеца128
  • Преглеждания за седмицата8
  • Коментирана7 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В шейкър се сипват към 15 мл хладка вода. Количеството е важно, за да се образува хубава пяна - ако водата е малко няма да се получи, а ако е прекалено много, то пяната ще е с рядка консистенция.

Към водата се прибавя нескафето и захарта и всичко се разбива продължително. В подходяща чаша сложете 2 кубчета лед и изсипете фрапето.

Долейте с прясно мляко, за да получите бяло фрапе.подобни рецепти тук

5 9
4 11
3 4
2 1
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Мартин Михож
Мартин Михож
22.04.2014 12:27
за първи път Фрапето е предложено като питие съвсем случайно, по време на Солунския панаир през 1957 година от Димитрис Вакондиос- служител на швейцарската фирма Нестле. Той отговарял за промоцията на нескафето. Случаен клиент на фирмения щанд му поискал чаша кафе в момент, в който той не разполагал с топла вода. Предложил стимулиращата напитка, разтворена в студена вода и за да изглежда по- новаторски, я разбил с шейкър за топъл шоколад. От пръските костюмът му станал на лекета, но... така се родило фрапето.

За по- малко от 50 години напитката е успяла да се наложи на пазара като символ на идеологията на отпускането и насладата, така характерна за гръцката култура и начин на живот.

Най- гръцката напитка- фрапето, се консумира от млади и стари, както от местните жители, така и от гостите на страната.

Студената наслада на разтворимото кафе символизира дългото гръцко лято и необходимостта от ледена освежаваща напитка, а пяната му напомня за пяната на морските вълни.

Рецептите за приготвянето му варират според различните вкусове- с мляко или без мляко, със захар или без захар, силно изстудено с много лед или просто с хладна вода. Задължително се сервира във висока стъклена чаша със сламка.

Ето и най- разпространената рецепта за Фрапе:



Необходими продукти:


2 ч.л. инстантно кафе (1 ч.л ако не желаете напитката да е твърде силна)

3/4 чаша студена вода

1 ч.л. захар (по избор)

прясно мляко (по избор)

2 кубчета лед



Начин на приготвяне:
Поставете в шейкър кафето и захарта, добавете малко вода (4-5 лъжички). Разбъркайте, докато сместа придобие формата на плътна пяна. Изсипете съдържанието във висока чаша и долейте останалото количество вода, прибавете ледените кубчета и млякото.
3
2
Мартин Михов
Мартин Михов
22.04.2014 12:12
В Гърция, а и в почти цяла Европа, за фрапето се използва само пастьоризирано мляко или течна сметана. НИКОГА прясно мляко.
5
5
Mihail Raymondo
Mihail Raymondo
10.10.2016 01:23
Искаш да кежеш кондензирано мляко...
1
0
фрапе
фрапе
21.07.2013 18:14
Който няма шейкър или миксер, също може да си направи фрапе. Слага кафето, захарта, бучките лед и мъничко вода в малко бурканче с капачка на винт, енергично разклаща бурканчето до получаване на гъста пяна, след което пресипва във висока чаша и добавя вода или прясно мляко. Много приятен вкус придобива и ако се добави малко течна сладка сметана.
2
4

Виж всички коментари или напиши такъв