Начин на приготвяне
Френското грозде се измива и се оставя да се отцеди от водата. Оронва се от чепките.
От водата и захарта се сварява сироп и се изсипват оронените зърна. Щом заври, засичаме 10 мин и го сваляме от огъня, оставяме го да е охлади и отново кипваме за 10 мин, отново махаме от огъня. Целта е зръцата да се напоят със сироп и да не се разкашка, като мармалад.
Тази процедура може да ви отнеме цял ден, но пък става много вкусно. Третият път го кипваме отново и добавяме лим. киселина, ври, докато капка от сиропа не се разлива. Или в чаша с вода пусната капка не се разтваря.
Сваляме от огъня изчакваме 3 мин и още горещо го наливаме в подсушени буркани с винт, затваряме и обръщаме, за да се затворят.
По същият начин може да се сварят и други плодове, малини, ягоди, кайсии, праскови, нарязани на кубчета, круши.