Начин на приготвяне
В подходяща касерола, в която да се вместят крушите, изсипваме червеното вино (аз използвах ароматен сорт Мерло). Добавяме захарта, меда и ароматите - канела, индришето и карамфил. Добавяме изцедения лимонов сок и кората от мандарината.
Сместа се загрява на слаб огън, като се разбърква периодично докато се разтопи захарта.
През това време обелваме крушите, като запазваме техните дръжки. Този сорт е с характерно фино плодово месо, сладко със силен специфичен аромат. Много подходящ за този изискан и семпъл десерт.
Внимателно ги прибавяме към ароматната сладост. Увеличаваме температурата до кипване, след което оставяме крушите да къкрят в незахлупения съд за 25 минути (температурата на поширането е 73 градуса), като се съобразяваме със сорта, големината и зрелостта на крушите.
Внимателно прехвърляме плодовете в чинии за сервиране. Отстраняваме ароматите от соса, към който добавяме сладко от червено френско грозде. Оставяме да се редуцира, до желаната от нас гъстота.
Прецеждаме я и с нея обливаме крушите, като с част от плодчетата на касиса декорираме около крушата.
По желание можете да поднесете със сметана или сладолед.