Начин на приготвяне
Накисваме боба от предната нощ в глинено гърне. Към него добавяме всички зеленчуци, нарязани на дребно, смлените домати, зехтина и универсалната подправката.
Наливаме около 2 литра вода, гърнето захлупваме и слагаме на слаб котлон. Ястието къкри 6-8 часа, без да се отваря гърнето. Към края на варенето добавяме джоджена, девесила и магданоза.
През това време си подготвяме каймата за кюфтета на скара. Смиламе двата вида кайма, овкусяваме с подправките - сол, черен пипер, чубрица, кимион и половин глава лук.
Добавяме 150 мл вода и едното яйце. Объркваме добре и оставяме в хладилник за 12 часа.
Когато извадим омесваме отново и доливаме останалата 50 мл вода. Оставяме за още 1 час.
Оформяме си кюфтетата като си мокрим ръцете със студена вода. Намазваме скарата с мазнина и загряваме добре.
Печем от двете страни докато се образуват кафяви черти.
Поднасяме ястието, като в дълбока чиния сипваме от боба и върху него поставяме кюфтета.