Начин на приготвяне
Накисваме боба предварително в топла вода за няколко часа.
Нарязваме сланината на дребно и я слагаме заедно с боба и 2 литра вода в тенджера да се варят заедно за 1 час докато омекнат. Имайте предвид, че времето за варене на боба, зависи от вашия боб. Затова опитайте след 1 час дали бобът е омекнал и ако не е, оставете да се вари още време, като от време на време опитвате.
Нарязваме на дребно доматите и ги сгъстяваме на котлона (запържват се докато водата изври).
Нарязваме лука и чушката на дребно и заедно със сгъстените домати ги слагаме в тенджерата при боба.
Варите ястието още 30 минути.
Накрая слагаме солта и черния пипер. Варите още 10 минути и слагате накълцания пресен магданоз.
Ястието е готово!
Това е класическа селска рецепта от леля Мария от Банско.