Начин на приготвяне
Обелете аспержите с белачка за зеленчуци и отрежете жилавата долна част (за да знаете къде да отрежете препоръчвам да огънете аспержата към края и тя сама показва къде е чуплива и къде жилава).
Сложете почистените бели аспержи в дълбок тесен съд с вряща вода на котлона, в която сте разтворили лъжичка захар и лъжичка сол. Те трябва да стоят изправени и потопени във водата като върхът им не трябва да бъде покрит от нея. Ако се варят легнали и връхчето е покрито с вода, то ще се счупи и стане много меко.
Варете 10-15 минути в зависимост от дебелината на аспержите, след това ги извадете в чиния.
Заемете се със соса като накълцате лука и го запържете до омекване в зехтина и маслото. Добавете 60 грама ситно накълцан хамон (добре е да е по- твърд и зрял). Запържете за още 2 минутки и сипете брашното.
Бъркайте около минута и налейте млякото без да спирате да бъркате, най добре с кухненска тел.
Овкусете соса с бял пипер и индийско орехче. Сол не е необходима поради солеността на хамона.
Гответе соса до сгъстяване, но все пак една идея по-рядък, тъй като му престои и печене във фурната.
Намазнете малка тавичка с малко масло. Завийте всяка аспержа в един слайс хамон серано и подредете в тавата.
Залейте със вкусния сос и поръсете с настърган пармезан.
Печете на 180 градуса с грил за около 20-25 минути или до желаният от Вас загар.
Разкошно вкусно!
Забележка:
Отцедете добре аспержите от водата, защото и те самите ще пуснат при запичането им и може да направят соса да изглежда малко пресечен. Това не е голям проблем, тъй като не се отразява на великолепния вкус на ястието, но пък може да се отрази на вида.
Бели аспержи със сос на фурна - разкошно ястие с великолепен вкус, с което ще впечатлите всички на трапеза.