Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Запеканки»Бели аспержи със сос на фурна

Бели аспержи със сос на фурна

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Бели аспержи със сос на фурна
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Бели аспержи със сос на фурна - разкошно ястие с великолепен вкус, с което ще впечатлите всички на трапеза."

Необходими Продукти

  • бели аспержи - 500 г (7 - 8 бр.)
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • хамон серано - 7 - 8 слайса
  • За соса
  • пресен лук - 60 г (само бялата част)
  • хамон - 60 г
  • зехтин - 25 мл
  • краве масло - 25 г
  • брашно - 25 г
  • прясно мляко - 320 мл
  • индийско орехче - 1 щипка (или 2)
  • бял пипер - 1 щипка
  • пармезан - около 50 г (настърган)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете аспержите с белачка за зеленчуци и отрежете жилавата долна част (за да знаете къде да отрежете препоръчвам да огънете аспержата към края и тя сама показва къде е чуплива и къде жилава).

Сложете почистените бели аспержи в дълбок тесен съд с вряща вода на котлона, в която сте разтворили лъжичка захар и лъжичка сол. Те трябва да стоят изправени и потопени във водата като върхът им не трябва да бъде покрит от нея. Ако се варят легнали и връхчето е покрито с вода, то ще се счупи и стане много меко.

Варете 10-15 минути в зависимост от дебелината на аспержите, след това ги извадете в чиния.

Заемете се със соса като накълцате лука и го запържете до омекване в зехтина и маслото. Добавете 60 грама ситно накълцан хамон (добре е да е по- твърд и зрял). Запържете за още 2 минутки и сипете брашното.

Бъркайте около минута и налейте млякото без да спирате да бъркате, най добре с кухненска тел.

Овкусете соса с бял пипер и индийско орехче. Сол не е необходима поради солеността на хамона.

Гответе соса до сгъстяване, но все пак една идея по-рядък, тъй като му престои и печене във фурната.

Намазнете малка тавичка с малко масло. Завийте всяка аспержа в един слайс хамон серано и подредете в тавата.

Залейте със вкусния сос и поръсете с настърган пармезан.

Печете на 180 градуса с грил за около 20-25 минути или до желаният от Вас загар.

Разкошно вкусно!

Забележка:

Отцедете добре аспержите от водата, защото и те самите ще пуснат при запичането им и може да направят соса да изглежда малко пресечен. Това не е голям проблем, тъй като не се отразява на великолепния вкус на ястието, но пък може да се отрази на вида.

Бели аспержи със сос на фурна - разкошно ястие с великолепен вкус, с което ще впечатлите всички на трапеза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: