Начин на приготвяне
Най-вкусните пържолки стават на жар. В планината се започва със събирането на дърва за огъня.
Пали се огън и се загрява скарата. Свинският врат се нарязват на пържоли и се накисват в соев сос от града, за да може да поемат. Преди да се изпекат се овкусяват със сол и черен пипер.
Свинският бут се нарязва на пържоли и се поръсват със сол и черен пипер и от двете страни. Кърначето се нарязва на по-къси парчета и се навива на охлювчета. Наденичките се разделят.
Тиквичките се обелват и нарязват на филийки по дължина. В кутийка (купичка) се посоляват и поливат с малко олио. Объркват се добре.
Лукът се обелва и се реже на дебели кръгчета. Когато жарта е готова и скарата е загряла се намазва с парче лук.
Нарежда се мешаната скара. Следи се готовността им. Месото и зеленчуците се обръщат до готовност. Когато на скарата се освободи място се препича хляб.
Когато огънят не е необходим се гаси. Хапва се топло. Лютеничка би подхождала чудесно.