Начин на приготвяне
Изберете парче месо без кост. Аз лично предпочитам от по-мазните части на тялото като свински врат или свински гърди, защото месото не се изсушава толкова и е по-крехко.
Нарежете го и сложете в тенджера с вода на котлона. Сварете месото за 30 мин, като периодично отпенвате.
Измийте ориза през цедка под течаща студена вода, докато водата, стичаща се от него, не стане бистра.
Почистете лука и нарежете на дребно.
Загрейте зехтина в тиган и сложете лука. Запържете до омекване, добавете ориза и пържете няколко минути, докато оризът стане стъклен.
Подправете със сол, черен пипер, куркума и мащерка. Махнете от котлона.
Отцедете парчетата месо и ги сложете в тавичка. Добавете ориза, сипете зеленчуков бульон и разбъркайте.
Загрейте фурната на 180 °C и сложете свинското с ориз.
Печете сочно свинско с ориз на фурна около 25-35 мин или до готовност на ориза.
Ако рецептата ти харесва, опитай и предложенията ни за славянски гювеч или това бавно печено свинско в гювеч.
Коментари
Пък и бульона колко е като количество също!
благодаря!