Шопска Салата Оригинал

Шопска Салата Оригинал

ЗорицаЗорица
Гуру
975
8k
4k
3k
6
24/11/2018
"От българското по-хубаво няма, затова специално за вас приготвихме Шопска салата оригинал - наздраве"
Приготвяне10 мин.
Общо10 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо11 903
  • Преглеждания за месеца511
  • Преглеждания за седмицата114
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

По какво ще познаете оригинала - по вкуса, разбира се.

Шопската салата идва от далечната 1956-та година, когато е създадена от професионални готвачи от българското държавно обединение Балкантурист, които са работили тогава в ресторант Черноморец, курорт Дружба (днес Свети Константин и Елена). Приема няколко вида изменения до 1970-та година, като вариациите на продуктите са със сурова чушка, с печена чушка, с люта чушка, със сирене, без сирене. Идеята е била да пресъздаде националния трибагреник и да се превърне в популяризиращо България предястие.

Саламуреното сирене е задължително за Шопската салата, като оригиналната рецепта включва още домати, краставици, печена чушка, кромид лук, магданоз, маслини, олио, оцет и сол.

Доматите се нарязват на кубчета. Краставиците се обелват и нарязват на кръгчета или полумесеци. Чушката се нарязва на лентички. Лукът и магданоза се наситняват.

Всичко се прехвърля в купа и посолява със сол, оцет и олио на вкус. Разбърква се и салатата се разпределя в чинии, като се оформя на купчинка.

Отгоре се поръсва обилно с настърганото краве сирене.

Украсява се с маслина, зелена чушка и клончета магданоз.

Добър апетит!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар