Начин на приготвяне
Палачинки:
В купа с вилица се разбиват яйцата, солта, добавя се разтопеното масло. На порции се прибавя брашното, като се разбърква с телена бъркалка, може да се ползва и миксер. Получава се плътно по-тежко тесто. Прясното мляко се прибавя наведнъж и разбъркването продължава, докато се получи средно гъсто тесто. Задължително се прецежда през цедка.
В тиган се прибавя малко парче масло, разтопява се и излишната мазнина се отстранява с домакинска хартия.
Изсипва се черпак от палачинковото тесто, пече се за по 1 минути на страна. Не се пекат много на тиган, защото готвенето им ще продължи във фурната.
Готовите палачинки се покриват с алуминиево фолио, за да останат топли. Оставят се настрана до ползването им.
Пълнеж:
В купа с вилица се разбърква изварата Рикота, прибавя се попарен и изцеден спанак, настърганото сирене, моцарелата на кубчета, сол и индийското орехче. Всичко се разбърква. Оставя се настрана.
Бешамел:
Бешамелът трябва да е по-рядък. В дълбока касерола се разтопява маслото. Наведнъж се прибавя брашното, разбърква се за около 1 минути или докато смени леко цвета си. Млякото се налива на малки порции, след като се е поело от сместа, се налива нова порция мляко и винаги при непрекъснато разбъркване с телената бъркалка. Така се процедира, докато се получи хубав гладък сос и щом накрая се появят балончета, се сваля от котлона. Прибавя се настъргано индийско орехче и се поръсва бял смлян пипер.
На дъното на тавата за печене се посипват 4/5 с.л. Бешамел. Разпределят се.
Върху всяка палачинка се поставя по 1 пълна с.л. от сместа с рикотата и спанак. Разпределя се. Завиват се като пакетчета със затворени краища навътре. Подреждат се в тавата върху Бешамела. Отгоре се заливат с Бешамел. Поръсва се с настърган пармезан.
Солените палачинки се пекат на 180 градуса за около 30/35 минути или до хубав златист загар.
Източник: Fattf in casa da Benedetta
Забележка: За рецептата Италиански палачинки с пълнеж от рикота и спанак (Italian Crespelle al Forno con Ricotta e spinaci) тавичката, която съм ползвала, е за 6 бр. подредени палачинки. Бешамелът за заливката съм разделила на две порции. Едната тавичка съм покрила със свежо фолио и съм я прибрала във фризер. Съхраняват се до 3 месеца.