Начин на приготвяне
Първо приготвяме ябълките. Измиваме, белим почистваме от семенната част и нарязваме на малки парченца. Слагаме нарязаните ябълки в касерола, наливаме вода (1 к.ч.) и варим, докато изври течността. Сипваме при ябълките кристална захар (3 с.л.) и разбъркваме, докато се разтопи захарта.
Дръпваме касеролата от котлона и пресипваме ябълките в друг съд да се охлаждат. В касеролата, където сме варили ябълките, наливаме вода (1 ч.ч.). Загряваме и дръпваме от котлона.
Включваме фурната да нагрява на 180 градуса и започваме да приготвяме тестото. В купа слагаме яйцата (4 бр.), кристална захар (1 ч.ч.) и ванилии (2 бр.).
Разбиваме енергично с високите обороти на миксера, докато сместа стане пухкава (5-10 минути). Внимателно, като продължаваме разбиването, наливаме олио (1 ч.ч.) и водата (1 ч.ч.), която сме възварили в касеролата.
Прибавяме и чаша пресято брашно, смесено с бакпулвер (1 бр.), а после и още брашно, да получим гъсто, кексово тесто. При готовото тесто слагаме подсладените сварени ябълкови парченца.
Разбъркваме внимателно с шпатулка и разпределяме сместа в малки формички за мъфини. Може да сложим изрязани хартийки за печене във формичките и да намажем с олио, за по-лесно изваждане на изпечените кексчета.
Слагаме формичките с кексовото тесто в нагрятата на 180 градуса фурна, на долно и горно нагряване и изпичаме кексчетата до златисто, за приблизително 20-30 минути /зависи от печката/.
Проверяваме дали са изпечени с клечица, по която да няма полепнало тесто. Много апетитни и ароматни кексчета! Сервираме със сок, кафе, мляко или чай.