gotvach.bg»Рецепти»Рецепти за Здраве»Чай»Чай от лайка при простуда

Чай от лайка при простуда

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k5k1
Чай от лайка при простуда
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
28/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
15 мин.
Порции
1
"Още при първите признаци на простуда - пригответе лечебен домашен чай от лайка"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лайката е едногодишно тревисто растение с приятна характерна миризма. При бране използваме цветните ѝ кошнички. Сушим на сянка при температура 35-40 градуса. Годността на билката е 1 година.

Лечебните качества на лайката са много, но главно тя се използва при простудни заболявания на горните дихателни пътища, при заболявания на стомашно-чревния тракт и като успокоително средство.

В българската народна медицина изсушената билка се употребява при бъбречни възпаления, главоболие, безсъние, ревматизъм, истерия, гъбички в устната кухина при бебета, и други.

Билката се използва и външно, като се прави гаргара от отварата при лош дъх, за компреси, особено на очите (гнойни възпаления-ечемици), промивки, бани и други.

За вътрешно приложение приготвяме запарка, като 1 с.л. от билката заливаме с 200 мл. вряла вода.

Запарката кисне 30 минути. Можем да прибавим и малко резенче от джинджифил и лимон.

Прецеждаме и подслаждаме с билков мед.

Приема се 3 пъти дневно, 15 минути преди хранене.

Важно: В растението се съдържа етеричното масло хамазулен. На него се дължат противовъзпалителните действия на чая.

При престояването му във водния разтвор, неговото действие се разпада, затова чая се пие до 15-20 минути!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: