Начин на приготвяне
Лайката е едногодишно тревисто растение с приятна характерна миризма. При бране използваме цветните ѝ кошнички. Сушим на сянка при температура 35-40 градуса. Годността на билката е 1 година.
Лечебните качества на лайката са много, но главно тя се използва при простудни заболявания на горните дихателни пътища, при заболявания на стомашно-чревния тракт и като успокоително средство.
В българската народна медицина изсушената билка се употребява при бъбречни възпаления, главоболие, безсъние, ревматизъм, истерия, гъбички в устната кухина при бебета, и други.
Билката се използва и външно, като се прави гаргара от отварата при лош дъх, за компреси, особено на очите (гнойни възпаления-ечемици), промивки, бани и други.
За вътрешно приложение приготвяме запарка, като 1 с.л. от билката заливаме с 200 мл. вряла вода.
Запарката кисне 30 минути. Можем да прибавим и малко резенче от джинджифил и лимон.
Прецеждаме и подслаждаме с билков мед.
Приема се 3 пъти дневно, 15 минути преди хранене.
Важно: В растението се съдържа етеричното масло хамазулен. На него се дължат противовъзпалителните действия на чая.
При престояването му във водния разтвор, неговото действие се разпада, затова чая се пие до 15-20 минути!
Коментари