Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Мъфини»Празнични шоколадови мъфини с аромат на кафе

Празнични шоколадови мъфини с аромат на кафе

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Празнични шоколадови мъфини с аромат на кафе
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
24
"Стига да имате под ръка от тези шоколадови мъфини с аромат на кафе, всеки ден е празник"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 180 г
  • кафява захар - 120 г
  • масло - 125 г, на стайна температура
  • яйца - 2 бр., размер L
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • какао - 2 с.л., равни
  • есенция кафе - 2 с.л.
  • стафиди - 50 г
  • ром - 50 мл
  • шоколад - 60 г
  • сол - 1 - 2 щипки
  • За шоколадовия мус
  • желатин - 1 пак. на Йоткер
  • заквасена сметана - 200 мл
  • кондензирано мляко - 100 мл
  • течна сметана - 100 мл
  • прясно мляко - 100 мл
  • пудра захар - на вкус
  • шоколад - 60 гр.
  • ванилия - 1 бр.
  • какао - oще за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Едва ли има по-неустоимо греховно изкушение от шоколада. В това можете да се убедите, ако приготвите тези кексчета, които могат да бъдат идеалния завършек на празничната вечер. Изкусително вкусно блаженство, с аромат на кафе, нежен шоколадов мус и мека сърцевина.

В купата на миксера разбиваме първо яйцата, солта и 1/2 от захарта (ако не разполагате с кафява, можете да я замените с обикновена). Разбива се до изсветляване на сместа. В нея добавяме есенцията кафе и отново разбиваме.

В друга купа миксираме мекото масло с останалата 1/2 захар до пухкава консистенция. Към нея прибавяме предварителното смесеното брашно с бакпулвера и какаото. Разбиваме до хомогенност.

Стафидите са предварително накиснати в рома.

Смесваме маслената смес към яйчената, прибавяме набъбналите ароматни стафиди и разбъркваме още веднъж.

Шоколада нарязваме на ситни парченца и ги прибавяме към тестото.

Приготвяме хартиени кошнички и ги поставяме в гнездата за мъфини. Разпределяме в тях сместа, като ги пълним с 1/3 от нея.

Печем в предварително загрята фурна на 160 градуса, с включен вентилатор за 25-30 минути.

През това време приготвяме шоколадовия мус.

В купичка накисваме желатина с малка част от прясното мляко.

Останалата част от него изсипваме в касерола и заедно с желатина загряваме на котлона, докато се разтвори.

Към сместа разтопяваме и шоколада. Разбиваме течната сметана заедно с малко пудра захар. Към тях добавяме кондензираното мляко и заквасената сметана.

Накрая следва прясното мляко с желатина и ванилията. Обединявам сместа заедно с битата сметана.

Готовият мус пълним в пош с широк накрайник.

Шприцоваме изстиналите шоколадови къпкейкчета.

Поръсваме ги с още малко качествено какао.

Съвет: Към сместа на шоколадовия мус можете да прибавите пиперлива тръпка с щипка-две чили.

Лютивата нотка в съчетание с шоколада балансира вкусовете и придават допълнително очарование и наслада на десерта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: