Начин на приготвяне
Едва ли има по-неустоимо греховно изкушение от шоколада. В това можете да се убедите, ако приготвите тези кексчета, които могат да бъдат идеалния завършек на празничната вечер. Изкусително вкусно блаженство, с аромат на кафе, нежен шоколадов мус и мека сърцевина.
В купата на миксера разбиваме първо яйцата, солта и 1/2 от захарта (ако не разполагате с кафява, можете да я замените с обикновена). Разбива се до изсветляване на сместа. В нея добавяме есенцията кафе и отново разбиваме.
В друга купа миксираме мекото масло с останалата 1/2 захар до пухкава консистенция. Към нея прибавяме предварителното смесеното брашно с бакпулвера и какаото. Разбиваме до хомогенност.
Стафидите са предварително накиснати в рома.
Смесваме маслената смес към яйчената, прибавяме набъбналите ароматни стафиди и разбъркваме още веднъж.
Шоколада нарязваме на ситни парченца и ги прибавяме към тестото.
Приготвяме хартиени кошнички и ги поставяме в гнездата за мъфини. Разпределяме в тях сместа, като ги пълним с 1/3 от нея.
Печем в предварително загрята фурна на 160 градуса, с включен вентилатор за 25-30 минути.
През това време приготвяме шоколадовия мус.
В купичка накисваме желатина с малка част от прясното мляко.
Останалата част от него изсипваме в касерола и заедно с желатина загряваме на котлона, докато се разтвори.
Към сместа разтопяваме и шоколада. Разбиваме течната сметана заедно с малко пудра захар. Към тях добавяме кондензираното мляко и заквасената сметана.
Накрая следва прясното мляко с желатина и ванилията. Обединявам сместа заедно с битата сметана.
Готовият мус пълним в пош с широк накрайник.
Шприцоваме изстиналите шоколадови къпкейкчета.
Поръсваме ги с още малко качествено какао.
Съвет: Към сместа на шоколадовия мус можете да прибавите пиперлива тръпка с щипка-две чили.
Лютивата нотка в съчетание с шоколада балансира вкусовете и придават допълнително очарование и наслада на десерта.