Начин на приготвяне
За това предястие използваме по-едри връхчета и листенца от копривата.
Заливаме я със студена вода и я оставяме за час. Власинките по растението задържат праха и е добре да бъдат предварително накиснати. Изплакваме я през две-три води, като за целта използваме ръсавици.
Поставяме я в гевгир да се отцеди от водата и после я подсушаваме в памучна кърпа.
Добрата панировка е тази, която е със свежо и леко покритие, не абсорбиращо мазнина при изпържване на съставките.
В подходяща купа пресяваме брашната с бакпулвера. Овкусяваме със сол, щипка черен пипер и стрит изсушен джоджен.
Белтъците разбиваме с бирата.
За да получим добра панировка със светъл цвят и хрупкава текстура е добре те да престоят за едно денонощие в хладилник.
Аз смесвам съставките постепенно в пасатор, така в сместа не остава неразтворено брашно.
Панировката е пухкава, с консистенция на гъсто кексово тесто.
Преди да панираме листенцата от коприва трябва да се уверим, че температурата на мазнината е подходяща.
Потапяме ги от двете страни в сместа и пържим до приятно зачервяване.
Поставяме хрупкавите изкушения върху кукненска хартия, за да попие остатъчната им мазнина.
Чудесно предястие или мезе за ледено студена бира.