Начин на приготвяне
За това предястие използваме по-едри връхчета и листенца от копривата.
Заливаме я със студена вода и я оставяме за час. Власинките по растението задържат праха и е добре да бъдат предварително накиснати. Изплакваме я през две-три води, като за целта използваме ръсавици.
Поставяме я в гевгир да се отцеди от водата и после я подсушаваме в памучна кърпа.
Добрата панировка е тази, която е със свежо и леко покритие, не абсорбиращо мазнина при изпържване на съставките.
В подходяща купа пресяваме брашната с бакпулвера. Овкусяваме със сол, щипка черен пипер и стрит изсушен джоджен.
Белтъците разбиваме с бирата.
За да получим добра панировка със светъл цвят и хрупкава текстура е добре те да престоят за едно денонощие в хладилник.
Аз смесвам съставките постепенно в пасатор, така в сместа не остава неразтворено брашно.
Панировката е пухкава, с консистенция на гъсто кексово тесто.
Преди да панираме листенцата от коприва трябва да се уверим, че температурата на мазнината е подходяща.
Потапяме ги от двете страни в сместа и пържим до приятно зачервяване.
Поставяме хрупкавите изкушения върху кукненска хартия, за да попие остатъчната им мазнина.
Чудесно предястие или мезе за ледено студена бира.
Ако имате коприва под ръка, опитайте непременно нашата супа от коприва или научете как копривата помага на косата.