Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Листенца от коприва в хрупкава панировка

Листенца от коприва в хрупкава панировка

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Листенца от коприва в хрупкава панировка
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
02/05/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • коприва - 150 г едри връхчета
  • растителна мазнина - за пържене
  • За панировката
  • белтъци - 3 бр.
  • бира - 1 к.ч.
  • брашно - 2
  • нахутено брашно - 1 с.л.
  • царевично брашно - 2 с.л.
  • бакпулвер - 1 к.л.
  • джоджен - 1 к.л., изсушен
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За това предястие използваме по-едри връхчета и листенца от копривата.

Заливаме я със студена вода и я оставяме за час. Власинките по растението задържат праха и е добре да бъдат предварително накиснати. Изплакваме я през две-три води, като за целта използваме ръсавици.

Поставяме я в гевгир да се отцеди от водата и после я подсушаваме в памучна кърпа.

Добрата панировка е тази, която е със свежо и леко покритие, не абсорбиращо мазнина при изпържване на съставките.

В подходяща купа пресяваме брашната с бакпулвера. Овкусяваме със сол, щипка черен пипер и стрит изсушен джоджен.

Белтъците разбиваме с бирата.

За да получим добра панировка със светъл цвят и хрупкава текстура е добре те да престоят за едно денонощие в хладилник.

Аз смесвам съставките постепенно в пасатор, така в сместа не остава неразтворено брашно.

Панировката е пухкава, с консистенция на гъсто кексово тесто.

Преди да панираме листенцата от коприва трябва да се уверим, че температурата на мазнината е подходяща.

Потапяме ги от двете страни в сместа и пържим до приятно зачервяване.

Поставяме хрупкавите изкушения върху кукненска хартия, за да попие остатъчната им мазнина.

Чудесно предястие или мезе за ледено студена бира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: