Сладкиш Шри Ланка

11/05/2019
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваГуру10075123543
"Събрал в себе си цял букет от вкусове и аромати, този сладкиш е създаден, за да ви плени "
Приготвяне15 мин.
Готвене60 мин.
Общо75 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо825
  • Преглеждания за месеца824
  • Преглеждания за седмицата98
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • брашно - 240 г
  • бакпулвер - 15 г
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 240 г
  • кашу - 200 г печено, не осолено
  • кардамон - 1 к.л. зрънца (от около 8 - 10 шушулки)
  • краве масло - 200 г меко
  • кисело мляко - 170 г
  • сол - 1 щипка
  • Сироп
  • лайм - кората от 1/2 цитрус, само зелената част
  • захар - 120 г
  • сок от лайм - 45 мл прясно изцеден
  • вода - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Поставете в блендер захарта и зрънцата кардамон, включете на максимални обороти, за да се смелят и станат на фин прах. Сложете в блендера при захарта кашуто и завъртете за няколко секунди на средни обороти. Ядките трябва да станат на ситни парченца.

2. Разбийте маслото със ароматната пудра захар с кашу и когато получите пухкаво кремче, добавяйте яйцата едно по едно при непрестанно разбиване.

3. Сипете киселото мляко и след това брашното, пресято с бакпулвера. Разбийте до хомогенност.

4. Загрейте фурната до 170 градуса без вентилатор. Пригответе тавичка с откопчаващо дъно - 22 см диаметър, и намаслете и набрашнете стените и дъното ѝ. Може да покриете и с хартия за печене.

5. Сипете сместа за сладкиша в тавата, заравнете и пъхнете в загрятата фурна. Печете 55 минути или до суха клечка.

6. Готовия сладкиш извадете от тавичката, като преди да откопчаете, минете с нож по стените. Преди да сторите това, добре е да изчакате 3-4 минути да поизстине. След това оставете да изстине напълно върху решетка.

7. В малък съд на котлона при умерен огън загрейте водата, захарта, прясно изцедения сок от лайм и настърганите корички от цитруса. Варете сиропчето 5 минути, след което сиропирайте с него сладкиша Шри Ланка.

8. Изчакайте хубаво да попие сиропа и да изстине и поднесете. Уникално ароматен и вкусен, този уханен сиропиран сладкиш ще очарова сетивата ви.

Да ви е сладко! подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар