Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Бърз кекс с кисело мляко

Бърз кекс с кисело мляко

Galia GeoGalia Geo
Новак
176
Бърз кекс с кисело мляко1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Това е една от най-лесните рецепти за кекс, с която мнозина от нас са започнали кулинарните си изяви. Резултатът е бърз бухнал кекс, който се изяжда за нула време.."

Необходими Продукти

  • брашно - 2 ч.ч.
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • бакпулвер - 1 пакетче (10 г)
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч
  • орехи - 1/2 ч.ч. смлени
  • ванилия - 2 бр (4 г)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата заедно със захарта. Угасете содата в киселото мляко, добавете бакпулвера, олиото, смлените ореховите ядки и ванилиите.

Всички продукти се разбиват заедно до получаване на хомогенна смес.

Кексът се изсипва в намазнена тава и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути. Може да го поръсите с пудра захар.

P.S. За още по-вкусен кекс можете да сложите и парченца черен шоколад или шепа натрошени орехи в кексовата смес.

Ако рецептата ти допада, опитай и другите ни предложения за вкусен кекс, а именно кекс с банани или кекс с лимонада.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
518
48
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
След като се изпече -Отгоре го намазвам с течен шоколад финети ,и поръсвам с кокосови стърготини. (Орехите в кекса по на едри парчета,за да се усещат.)
19.04.2024 19:31
1
Анонимен
Анонимен
Пълно безумие е да се слага толкова набухвател.. кекса ми излезе от формата и тръгна да ме търси (спазила съм всички дозировки)
01.04.2024 21:01
5
4
Анонимен
Анонимен
Това е моят кекс който
съм го правила милион
пъти .
24.03.2024 18:17
5
3
Анонимен
Анонимен
Стана много вкусен. Сложих 2 яйца, защото и двете се оказаха с по два жълтъка. Добавих и сока на половин портокал и пакетче захар с аромат на ром. Пекох на голен и долен реотан на 170 градуса. Само дето не успях да го извадя цял от формичката, а се разцепи, но това винаги ми се получава, защото нямам търпение да го чакам да изстине.???
28.01.2023 21:00
17
4
3
Покажи всички подкоментари
Потребител#325153
Потребител#325153
Харесахме го!Пека на 150 160 градуса и става супер!
18.01.2023 19:26
4
2
Georgi Jit Saray
Georgi Jit Saray
Супер стана само че аз сложих 3 яйца и нарязах шоколад и две лъжици какао. Без вентилатор печа 35 мин.
18.01.2023 14:45
7
1
Анонимен
Анонимен
Как печете на 180° със или без вентилатор?
18.11.2022 13:37
7
2
Анонимен
Анонимен
Направих всичко по рецепта.Не се получи наложи ми се да добавя още 2 яйца и малко прясно мляко за да ми се получи сместа.По рецепта става като много гъста глина.Не отговаря брашното и захарта грамажа.В повече идват.
13.11.2022 18:02
8
5
Анонимен
Анонимен
Спазил всичко по рецептата, само бакпулвера ми бе 15г. и затова не сложих сода. Кекса се пучи Уауууу
18.10.2022 22:38
9
Анонимен
Анонимен
Кекса се получи идеално! Но го пекох около час на 180градуса и съм използвала 4 яйца, и 3 чаши брашно. Получи се много мекичък и хубав!
01.12.2021 23:40
6
5
Анонимен
Анонимен
Направих кекса, като спазих рецептата. И мен ме учуди комбинацията от сода и бакпулвер, но реших да се доверя на дамата, публикувала рецептата. Получи се пухкав, вкусен, ароматен кекс! Само времето за печене беше около 45 мин. Благодаря за рецептата!
24.10.2021 19:49
11
1
Потребител#205238
Потребител#205238
За да се получи кекса са необходими няколко задължителни стъпки:
1. Не е необходим бакпулвер.
2. Яйцата, захарта,брашното се разбъркват добре с миксер. До тук не се бърза.
3. Киселото мляко се разбърква със содата, и се поставя веднага в сместа, разбърква се интензивно.
4. Всички останали продукти се поставят в предварително затоплени и намазани с масло форми и поръсени с брашно. Подготовката на формите се извършва преди поставянето на киселото мляко се със содата. Тук е важна бързината.
5. Печенето е също от значение, в предварително подготвена фурна 180 - 200 градуса след 10 минути печенето продължава само от долу като се проверява готовността с клечка за зъби.
Кекса се надига поне два пъти и половина и се разпуква. Рецептата е страхотна. Могат да се добавят и стафиди сладко от портокалови кори, сладко от смокини и тн.
21.01.2018 14:19
47
11
2
Покажи всички подкоментари
Потребител#202007
Потребител#202007
Не разбирам, защо е нужно и бакпулвер и сода??? С много набухвател се получава обратния ефект. За това не се е надул. Или само сода или само бакпулвер.
20.01.2018 16:57
10
4
Pavlito
Pavlito
Стана страхотен,сложих и малко канела и се получи перфектно съчетание...Мерси за рецептата !
01.04.2015 12:26
10
2
yo
yo
Napishete koga se pribavia brashnoto che mnogo ne se razbira
03.02.2015 01:34
10
4